Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hormonális folyamatok

2008.09.24

A menstruációs ciklus a női szervezet ciklusos működésének bizonyítéka, így jól mutatja a szervezetben végbemenő hormonális folyamatokat.

A hormonális változásokért két hormon felelős: az egyik a petefészekben termelődő tüszőhormon (ösztrogén), a másik a sárgatesthormon (progeszteron).

A hormonok és vérszintjük ciklus alatti váltakozásának hatására játszódnak le a ciklus folyamatai.

A ciklus elejét mindig a menstruációs vérzés jelzi, első napja megegyezik a menstruáció első napjával. Ettől a pillanattól kezdjük számolni a ciklust.

Átlagosan 4-5 nap alatt lelökődik az előző periódusban megvastagodott és átalakult nyálkahártya, majd a lelökődés után a ciklus első felében hangsúlyos szerepet játszó tüszőhormon hatására folyamatosan megvastagodik.

Ez az időszak alatt a petefészekben lévő apró tüszőkből egy kiválik, a petefészek működése miatt folyamatosan növekszik és érik. Ideális esetben a ciklus 13-15. napja között már kellően nagy és képes megrepedni. A megrepedt tüszőből kijut a petesejt, ami majd alkalmas lesz a megtermékenyítésre.

A petefészekben visszamaradó tüsző ágya lesz a sárgatest, ami sárgatesthormont fog termelni. Ennek a hormonnak a hatására a már kellően megvastagodott nyálkahártya képes átalakulni. Abban az esetben, ha a kiszabadult petesejt találkozik egy hímivarsejttel és egyesülnek, létrejön a megtermékenyített petesejt, aminek kis idő elteltével be kell ágyazódnia. A menstruációs ciklus második felében átalakult nyálkahártya már képes a megtermékenyített petesejt befogadására, kialakul a terhesség és útjára indul az újonnan megfogant élet.

Ilyenkor olyan hormonális folyamatok játszódnak le a szervezetben, amelyeknek hatására a méhnyálkahártya a beágyazódást követően nem lökődik le.

Abban az esetben, ha nem alakul ki a női szervezetben terhesség, ezek a védőfolyamatok nem indulnak el. A petefészek állományában lévő sárgatest elsorvad és így a méhnyálkahártya lelökődik.

Fontos, hogy ha menstruációs ciklusodban valamilyen zavart észlelsz, nem szabad késlekedni, azonnal fordulj az A-HA! program nőgyógyászához, aki egy alapos kikérdezés és vizsgálat után eldönti, hogy mi lehet a zavar hátterében, és ami talán még fontosabb, eldönti, hogy kell-e valamit tenni, vagy a probléma megoldódik magától is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

---

(tulaj, 2008.10.18 11:49)

es akkor mi van????attol meg irhattam en ha vlm nem teccik ne nezd meg az oldalt

lkô

(lkjlj, 2008.10.17 20:16)

nem ő írta!!!!:@láttam ezt más oldalon is

----------

(tulaj, 2008.10.11 12:56)

hat kossz es meg komizzzzzzzzz

dddd

(aaaa, 2008.10.01 18:43)

Szia ez szupi amit írtál